21. mart – FIZIKALNA TERAPIJA SA ROBOTOM

0
635

Fizikalna terapija ima različita pomagala za pomoć pacijentima sa neurološkim ili ortopedskim povredama da povrate kontrolu svojih mišića. To su lopte i ploče za poboljšanje balansa, rastegljive trake za povećanje snage i veliki broj vježbi kao pomoć u oporavku. Sada, robot može da pomogne terapeutima da bolje usmjere terapije svojih pacijenata tako što će pomagati kretanje i pratiti nervne impulse u njihovim mišićima.

Vraćanje snage i fleksibilnosti posle povrede često uključuje fizikalnu terapiju. Vježbanje mišića koji su možda atrofirali je važan dio procesa rehabilitacije. Poljska bio-tekhnološka kompanija Egzotek razvila je robota, nazvanog Luna, kako bi vježbanje bilo interaktivno, dok terapeutima pruža informacije o progresu njihovih pacijenata.

Luna koristi elektromiografiju ili EMG, za identifikovanje električnih talasa dok pacijent savija svoje ruke ili noge. Direktor Egzoteka Mihal Mikulski kaže da detektovanje zategnutosti mišića koje nije vidljivo golim okom može da pomogne terapeutima da usavrše program vježbanja.

„Dostigli smo određeni stepen razvoja bolesti, kada zategnitost mišića nije vidljiva. Ali te signale i dalje možemo da vidimo u našoj mašini, Luna i dalje može da ih pronađe. I na osnovu toga, kada mozak pošalje signal mišiću da se opusti, iako to ne vidimo, Luna i dalje može da ih pronađe. Ona pronađe te signale i izazove pokret ruke ili noge kao da su prirodni“, rekao je Mikulski.

Luna takođe čini terapiju zabavnom za djecu, kojoj je često dosadno da ponavljaju pokrete. Omogućava im da igraju video igru, nesvjesna da zapravo vježbaju svoje mišiće.