21. mart – Svaki osmi građanin Crne Gore imao koronu

0
62

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), od početka epidemije u Crnoj Gori koronom su bila inficirana 86.782 građanina, odnosno gotovo svaki osmi, piše Dan.

Korona je, prema posjednjem presjeku IJZ-a, odnijela još deset života, dok je registrovano 500 novooboljelih od kovida-19.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Marija Božović istakla je u razgovoru za Dan da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno teška i složena.

– Svakodnevni brojevi novooboljelih, ali i umrlih na to upućuju, te je neophodno podići svijest koliko je važno poštovati mjere i da je to u interesu svih nas. Dakle, mi iz Instituta za javno zdravlje smo više puta istakli da je rješavanje epidemije moguće jedino udruženim snagama kroz adekvatan zajednički odgovor građana, zdravstvenog sistema i ostalih nadležnih službi – poručila je dr Božović.

Prema njenim riječima, proces imunizacije je usklađen sa brojem dostupnih doza, te da ne raspolaže podacima koliko ljudi čeka na vakcinu.

– Svakoj opštini se distribuira određena količina doza spram procijenjene veličine populacije prioritetnih grupa. Očekujemo da će pristizanjem novih doza u narednom periodu taj proces teći kontinuirano, sa povećanim brojem punktova i obučenih timova za vakcinaciju – kazala je dr Božovićeva.