21. oktobar – U Crnoj Gori nije rođena nijedna kovid pozitivna beba

0
80

U Crnoj Gori do sada nije rođena nijedna kovid pozitivna beba, a kod novorođenčadi koja su kasnije inficirana, kako su saopštili ljekari, oporavak je prošao dobro, kazala je neonatološkinja iz Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore dr Danojla Dakić.

Ona je u toku info dana Stiže nam beba, kazala da je do sada bilo nekoliko slučajeva beba pozitivnih na kornavirus, ali ne na samom rođenju, prenosi portal Roditelji.me.

Dr Dakić govorila je o prvim danima i satima u životu bebe, rođenju i ocjenama koje dobijaju nakon dolaska na svijet, fiziološkoj žutici, i prvim posjetama pedijatrima.

– Dvoje novorođenčadi, koji su imali oko 20 dana života, dobili su virus od svojih roditelja i dobro su se oporavili. Do sada nije bilo slučajeva korone kod beba na rođenju. Imali smo i bebe od kovid pozitivnih majki, koje su porađane u bolnici Codra. Te bebe smo po pravilu testirali dva puta i bile su negativne – navela je dr Dakić.

Kako kaže posljednja istraživanja u svijetu govore da je bilo nekoliko beba u Velikoj Britaniji, koje su na rođenju bile kovid pozitivne, ali kod nas nije bilo tih slučajeva.

U Centar za neonatologiju ne primamo sve bebe koje se rode u Codri, jer nema potrebe. Na našem odjeljenju smještena su samo djeca koja bi i inače bila kod nas iz razloga što imaju malu porođajnu težinu ili neke zdravstvene probleme. Ako je beba za intenzivnu njegu, bez obzira da li je mama kovid pozitivna ili negativna, ona dolazi kod nas – objasnila je dr Dakić.