21. septembar – 86% preminulih su nevakcinisani

0
126

Od 1. maja do 20. septembra u Crnoj Gori preminula su 373 kovid pacijenta, a njih 320, odnosno 86 odsto su bili nevakcinisani, saopštio je Institut za javno zdravlje.

– Npr. tokom 19. septembra prijavljeno je deset smrtnih slučajeva. Među njima, devet je bilo nevakcinisanih. Danas je prijavljeno devet smrtnih ishoda. Njih osmoro nije bilo vakcinisano. Među njima je i osoba stara 36 godina – saopštio je IJZ.

Još jednom pozivaju građane da pristupe imunizaciji.

– Jer, nažalost, svjedočimo letalnim posljedicama kojima u najvećem procentu podliježu nevakcinisane osobe. Upravo su nevakcinisani pacijenti u 90 odsto slučajeva smješteni u bolnicama. Posjećamo da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, ali u sedmicama nakon revakcinacije slijedi sazrijevanje imuniteta koje u velikom procentu štiti od hospitalizacije i smrtnih ishoda – poručuju iz IJZ.

S obzirom na to da je država obezbijedila dovoljan broj vakcina i jedan od najefikasnijih procesa imunizacije, koja se pratktično može obaviti u vašem domu, kancelariji ili na vakcinalnom punktu u bilo kojem gradu, ne postoji, kako poručuju, nijedan racionalan razlog zbog kog bi trebalo da oklijevate.

– Hvala svakom drugom punoljetnom građaninu koji je do sada imunizovan. To su korakci ka očuvanju, ne samo ličnog i porodičnog, već javnog zdravlja – poručuju iz IJZ.