21. septembar –  KCCG je stameni stub cijele države

0
29

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dr Đorđije Krnjević, poručio je da žali što su se zdravstveni radnici, osim suočavanja sa nezapamćenom zdravstvenom krizom, u kontinuitetu, suočavali sa „jasno politički motivisanim udarcima, nekim morbidnim kampanjama, kao i sa izuzetno jakim antivakcinalnim lobijem“. Dr Krnjević je to saopštio na panelu Crna Gora i COVID-19 – trideset mjeseci borbe ili suživota, koji je, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, održan u Evropskoj kući u Podgorici.

– Uz to, često se dešavalo da nama, koji nijesmo izlazili iz COVID zone, o koroni ‘drže slovo’ oni koji nijesu kročili u crvenu zonu, oni koji nijesu izmjerili temperaturu COVID pacijentu, a kamoli ga liječili. Tako se stvorila atmosfera u kojoj smo postali lake mete nedobronamjernim, a politički uticajnim pojedincima, zatim samoproglašenim stručnjacima za bolničko liječenje, i ne manje važno – borili smo se protiv infodemije – naveo je dr Krnjević.

Ovo su tačke, smatra on, u kom civilno društvo može da pomogne.

– U pandemiji, odgovorno je kompletno društvo, svi treba da učestvujemo, pri čemu je ključna odgovornost na nama, zdravstvenim radnicima. Ovo su situacije kada svi moramo da budemo konstruktivni – smatra direktor Interne klinike.

Krnjević je podsjetio da je KCCG tokom nezapamćene zdravstvene krize dokazao da je jedan od najstamenijih stubova cijele države.

– To ne kažem kao ljekar KCCG niti kao direktor Interne klinike, već to kažem kao vaš sugrađanin, pozivajući se na prizanja domaće i međunarodne stručne i šire javnosti. KCCG je dobitnik godišnje nagrade Ljekarske komore za najbolju ustanovu tokom 2021. godine. Crnogorski zdravstveni radnici dobili su od Svjetske zdravstvene organizacije specijalnu nagradu za doprinos očuvanju zdravlja i života građana tokom pandemije koronavirusa. Istraživanje javnog mnjenja CEMI-ja i agencije MINA iz aprila ove godine pokazalo je da građani imaju ubjedljivo najviše povjerenja u naš zdravstveni sistem – podsjetio je dr Krnjević.