22-29. novembar – EVROPSKA NEDJELJA TESTIRANJA NA HIV

0
332

LJUBLJANA – Ovog novembra pod sloganom „Govori 0 HlV-u. Testiraj se!” po prvi put je organizovana Evropska nedjelja testiranja na HIV, a aktivnostima kampanje se pridružila i Slovenija. Cilj nedjelje promovisanja testiranja bio je podizanje svijesti građana i zdravstvenih radnika u Evropi o prednostima testiranja i ranog liječenja. Aktivnosti su u Sloveniji podržali Komisija za AIDS pri Ministarstvu zdravlja, Institut za javno zdravlje te zemlje, kao i opštinski zavodi za javno zdravlje, Ljekarska komora Slovenije, te nevladine organizacije koje se bave prob­lematikom HIV-a. Netestiranje na HIV ostaje i dalje veliki izazov na nivou cijele Evrope.

Gotovo svaka treća osoba, od 2,3 miliona zaraženih HIV-om u Evropi, nije znala da je zaražena, a polovini iniciranih je dijagnoza postavljena u poodmakloj fazi.

U saopštenju Ministarstva zdravlja Slovenije navodi se da je u toj zemlji, u odnosu na druge evropske države, veoma malo testiranih na HIV, pa da se zato u velikom broju slučajeva infciranost otkrije prekasno. Stoga su poručili da je za očuvanje zdravlja veoma važno povećati nivo testiranja među grupama kod kojih je povećan rizik od inficiranja HIV-om. Prema podacima, u posljednjih deset godina u Sloveniji je registrova-no 377 zaraženih HIV virusom, dok je 18 oboljelih u toj zemlji umrlo od AIDS-a.