22. jul – U novoj mreži samo državne ustanove

0
30

Vlada Crne Gore usvojila je Odluku o novoj mreži zdravstvenih ustanova, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

– Po uzoru na zemlje okruženja, nakon stupanja na snagu ove Odluke, i u Crnoj Gori, u mreži će biti samo zdravstvene ustanove čiji je osnivač država – poručuju iz tog resora.

Za zdravstvene usluge koje nije moguće pružiti u propisanom roku i na zadovoljavajući način u javnom zdravstvu, kako navode, Fond za zdravstveno osiguranje će sklopiti posebne ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama i to nakon javnog poziva koji će biti objavljen u najkraćem roku.

– Donošenjem ove odluke i propisivanjem da se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključuju nakon sprovedenog postupka po javnom pozivu, obezbjeđuje se ravnopravna utakmica svim zdravstvenim ustanovama koje budu ispunjavale propisane uslove, bez stavljanja u povlašćeni položaj bilo koje zdravstvene ustanove. Monopola više neće biti. Naprotiv, ova Odluka obezbijediće građanima blagovremeniju, kvalitetniju i dostupnu, u što kraćem roku, zdravstvenu zaštitu – kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Kako se ne bi dovelo u pitanje pružanje zdravstvene zaštite, aktuelni ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama važiće, kako navode, do zaključivanja novih ugovora.

– Ovaj postupak treba da se okonča u narednih šest mjeseci – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.