29. jul – Razmatra se uvođenje treće vakcine

0
160

U Crnoj Gori je 28. jula zabilježen novi drastičan porast broja inficiranih, jer su laboratorije, među 2.343 uzorka, utvrdile infekciju kod 145 osoba, od čega kod 13 stranaca. Najveći broj novoinficiranih registrovan je u Budvi 33, u Podgorici 27. Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) i Institut za javno zdravlje započeli su postupak prikupljanja podataka i razmatranje mogućnosti uvođenja treće doze vakcine protiv virusa korona, potvrđeno je iz te institucije.

Načelnica odjeljenja za imunoprofilaksu dr Milena Popović-Samardžić kazala je da prikupljaju podatke o uvođenju treće doze, a potom će ih predstaviti NITAG-u koji donosi konačnu odluku. NITAG čine 12 specijalista iz različitih oblasti medicine.

– Zaduženje odjeljenja za imunoprofilaksu i mene lično je da pripremimo sve stručne tekstove i stručne dokaze koji će dati precizne podatke NITAG-u da li da se ide u uvođenje treće doze. Na dnevnom redu će se naći i kojim tipom vakcine bi se uvela treća doza. Da li, na primjer, možete da dobijete drugu i treću dozu drugog proizvođača, ako ste primili jednu dozu Astra Zeneke. Da li možete da primite drugu i treću dozu Fajzera? Ili, na primjer, ako je osoba primila obje doze Sinofarm vakcine i nakon serološkog ispitivanja nema dovoljno antitijela, da li da se ide sa trećom dozom istog proizvođača ili Fajzer vakcinom – objasnila je dr Popović-Samardžić, piše Dan.