31. jul – Ulazak u lokale i diskoteke samo uz covid potvrdu

0
92

Vlada je usvojila epidemiloške mjere koje će važiti do 20. avgusta, saopšteno je na konferenciji za novinare. Direktor Institita za javno zdravlje dr Igor Galić je saopštio da je dozvoljen ulazak u lokale i diskoteke samo uz covid potvrdu.

Nove mjere:

– Ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, kao i ulazak u noćne klubove i diskoteke, nezavisno od toga da li rade na otvorenom ili zatvorenom omogućava se samo uz najmanje jedan od sljedeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde:

1) Da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine protiv COVID19 virusa;

2) Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID19 virus koji nije stariji od 72 sata;

3) Dokaz da je osoba preboljela COVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

4) Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati;

Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu. Vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Od lica koja imaju do 18 godina ne zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test).

– Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

– Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde odlažu se do 20. avgusta.

To su događaju poput Bokeške noći, karnevala i slično…