22. jul – Vode tešku borbu sa rekordom smrtnosti od covida 19 – Novi Zeland

0
60

Novi Zeland bilježi rekordan broj smrtnih slučajeva od covida-19, a novi talas zaraze varijantom omikron posebno se pokazao pogubnim za starije stanovništvo, javlja Reuters.

Po podacima ministarstva zdravlja, u sedam dana, do 16. jula, od covida-19 je umrla 151 osoba, dok je u najgoroj nedjelji prethodnog talasa u martu umrlo 115 ljudi. U posljednja 24 sata od novog koronavirusa je umrlo 26 ljudi, svi stariji od 60 godina.

U novom talasu zaraze na Novom Zelandu, zemlji s 5,1 miliona stanovnika, prevladava podvarijanta omikrona BA.5. Zabilježeno je 64.780 aktivnih slučajeva u nedelji dana, no vlasti tvrde da se veliki broj zaraza ne prijavljuje. Ipak, postavlja se pitanje, kako je moguće da je odjednom došlo do ovako rekordne stope smrtnosti?

Novi Zeland bio je poznat po brzom odgovoru na pandemiju: vrlo stroge restrikcije i visoka imuniyacija bili su smatrani primjerom borbe protiv covida-19. Pomogla je i geografska izolacija koja je omogućila da se izbjegne talas pandemije.

Vlada Jacinde Ardern odustala je od svoje politike nulte zaraze covidom, zbog koje je nacija dobila nadimak ‘pustinjačko kraljevstvo’, prošle godine nakon što je stanovništvo bilo uveliko vakcinisano, s osam od 10 ljudi koji su sada dvostruko vakcinisani. Od tada, zaraza se neumoljivo širi.

Stručnjaci su za Mail Online rekli da je trenutna visoka stopa smrtnosti posljedica upravo niskog nivoa zaraze na Novom Zelandu zbog strogih ograničenja protiv covida. Naime, smatraju da su mjere odgodile “neizbježne” infekcije koje su mogle izgraditi imunitet. Hina