22. jun – Evropom počele da divljaju podvarijatnte omikrona

0
57

Evropske zemlje bilježe značajan porast slučajeva kovida potstaknut visoko infektivnim podvarijantama omikrona, što izaziva strah od novog talasa s obzirom na pad zaštite koju je pružala vakcina i početak ljetne sezone putovanja, javlja CNN.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je da “porast stepena zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne“ u cijeloj Evropskoj uniji i vjerojatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švajcarsku i Španiju, prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Univerziteta Oxford, koji prati pandemiju.

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, uspoređujući ih s ranijima, spretnije izbjegavaju imuni sistem. To znači da ni prethodne infekcije niti vakcine ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih talasa, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni uticaj jedne od podvarijanti – BA.5 – najočitiji je u Portugalu gdje je potstakao značajan porast infekcija covidom. U bolnicama širom zemlje broj oboljelih je 1896, gotovo jednak kao tokom prvog omikron talasa u januaru. BA.5 u maju je postao dominantan u Portugalu.

U Francuskoj se broj novozaraženih na milion ljudi gotovo utrostručio od početka mjeseca, a broj hospitalizacija raste prvi put od početka aprila. Prema najnovijim podacima javnozdravstvene agencije Santé Publique France, BA.5 je porastao na 24 posto sekvenciranih slučajeva u sedmici od 6. juna u poređemju s 18 posto sedmicu prije.

Alain Fischer, koji je na čelu grupe koja se bavi vakcinaciom stanovništva u Francuskoj, kazao je da nije upitno je li zemlja suočena s novim talasom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se lično zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se spriječilo širenje.

– Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni – izjavio je dr Benjamin Davido, specijalisat za zarazne bolesti u bolnici Raymond-Poincaré nedaleko Pariza.

U Ujedinjenom Kraljevstvu gdje broj slučajeva i hospitalizacija naglo raste, čini se da su početak novog talasa takođe potstakli BA.4 i BA.5, prema Kancelariji za nacionalnu statistiku (ONS). Najnoviji podaci ONS-a, objavljeni 17. juna, pokazali su da infekcije covidom rastu za 43 posto iz sedmice u sedmicu, prema medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ).

Christina Pagel, profesorica operativnih istraživanja na University College London, napisala je u tom listu: “Bićemo prva (ali ne i posljednja) velika zemlja koja će imati talas BA.4.5 nakon što je imala dva prethodna omikron talasa”. Hina