22. novembar – Zdravstvu devet miliona više

0
235

U budžetu za zdravstvo za 2018. godinu opredijeljeno je 207,94 miliona eura, što je za oko devet miliona više nego prethodne godine.
Od tog novca, kako se navodi u prijedlogu budžeta koji je utvrdila Vlada, 16,5 miliona biće izdvojeno za liječenje u crnogorskim i inostranim privatnim klinikama.
Za ljekove na recept u državnim i privatnim apotekama sa kojima Fond zdravstva ima sklopljen ugovor, medicinska sredstva, troškove ishrane pacijenata, gorivo, struju, radnu odjeću… predviđeno je 76,5 miliona eura, odnosno četiri više nego lani.
U taj iznos ubrajaju su i troškovi za sprovođenje nacionalnih programa za rano otkrivanje i liječenje raka, skrining debelog crijeva, dojke, grlića materice, kože, za sprovođenje transplantacionog programa…
U predlogu budžeta piše da će za obezbjeđenje ortopedskih sprava i pomagala biti izdvojeno 1,70, a za bolovanja duža od 60 dana tri i po miliona eura, dok je iznos za putne troškove ostao gotovo na prošlogodišnjem nivou, odnosno 3,85 miliona eura.
Za plate 8.000 zaposlenih u sektoru zdravstva biće izdvojeno 89,17 miliona eura, što je za svega 80.000 eura više nego što je bilo prošle godine.