22. septembar – USPJEŠNA TRANSPLANTACIJA SRCA U BEOGRADU UZ MENTORSTVO LJEKARA IZ HRVATSKE

0
415

Beograd/Zagreb – Pod mentorstvom kardiohirurškog tima Kliničko-bolničkog centra (KBC) Zagreb, u Kliničkom centru (KC) Srbije u Beogradu uspješno je obavljena prva trans­plantacija srca nakon četrnaestogodišnje pauze u presađivanju tog organa u Srbiji. Novo srce, i novu šansu za život, dobio je pedesetdvogodišnji bolesnik u terminalnoj fazi bolesti srca. -Transplantacija je prošla bez problema, a bolesnik se uspješno oporavlja – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Hrvatski tim stručnjaka predvodio je načelnik Klinike za kardijalnu hirurgiju KBC-a, prof. dr Bojan Biočina, dok je na čelu tima iz Srbije bio direktor KC Srbije, kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić. – Nedavno obavljena transplantacija srca nastavak je već uspješno započete saradnje u presađivanju organa između stručnjaka iz Hrvatske i Srbije. Tako su krajem juna ove godine ljekari iz Zagrebačke kliničke bolnice „Merkur”, sa kolegama u Kliničkom centru Srbije, uspješno obavili dvije transplantacije jetre sa živih donatora, što je bio prvi korak ka oživljavanju transplantacijskog programa jetre u toj zdravstvenoj ustanovi – navodi se u Saopštenju.

Saradnja između dvije države i formalno je potvrđena u julu ove godine, kada su resorni ministri u Beogradu potpisali Sporazum o saradnji koji predviđa razmjenu znanja u području transplantacije organa. Iz Hrvatskog ministarstva zdravlja pods­jetili su da je ta zemlja svoja znanja u transplantaciji organa prošle godine primijenila i u Crnoj Gori, te da je od tada, uz pomoć transplantacijskog tima iz te zemlje, kod naših pacijenata uspješno presađeno sedam bubrega.