23. januar – UPOZORENJE ŽENAMA DA ODLOŽE TRUDNOĆU ZBOG VIRUSA ZIKA – JUŽNA AMERIKA

0
348

Zvaničnici u najmanje tri zemlje Južne Amerike i Kariba upozoravaju žene da bi trebalo da izbjegavaju trudnoću zbog opasnog virusa Zika koji izaziva poremećaje kod novorođenčadi, međutim borci za prava žena kažu da je taj savjet neprikladan.

Kolumbija, El Salvador i Jamajka su savjetovali ženama da odlože trudnoću jer je nekoliko beba rođeno sa poremećajima mozga izazvanim virusom koji prenose komarci, a koji se pojavio u Brazilu.

Monika Roa, potpredsednica grupe za zaštitu ženskih prava “Women’s Link Worldwide” kaže da je naivno da vlada traži od žena da odlože da ostanu u drugom stanju kada su samo u Kolumbiji više od 50% trudnoća neplanirane, a širom regiona preovlađuje seksualno nasilje. Roa je takođe istakla da se u krizama poput širenja virusa Zika najbolje vidi nedostatak seksualnog obrazovanja. Aktivisit za prava žena su takođe optužili ministarstva zdravlja što nisu istakli i ulogu muškaraca u trudnoćama.

Američki zdravstveni zvaničnici su izdali uputstvo ženama koje su možda bile izložene virusu Zika, infekciji koju prenose komarci, a koja može da izazove oštećenje mozga fetusa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su upozorili da se virus širi ujedom komaraca i da ne postoji vakcina koja bi spriječila širenje ove bolesti, kao ni lijek za one koji su već zaraženi.