23. jul – Posljedice pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne

0
32

Posljedice Kovid pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne i veoma kompleksne, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović na Samitu za mentalno zdravlje.

Ona je, na Samitu koji organizuje Vlada Grčke u saradnji sa Regionalnom kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, rekla da su rigorozne epidemiološke mjere, koje su primjenjivane da bi se „ublažila„ epidemijska kriva, prekinula transmisija i smanjio pritisak na zdravstveni sistem, u proteklom periodu dale rezultate.

– Ali je danak koji svi plaćamo, u smislu usporavanja socijalnog i ekonomskog života, veoma visok. Stoga će posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biti dugoročne i veoma kompleksne – upozorila je dr Borovinić Bojović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ona je, tokom online učešća na Samitu, koji su otvorili premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis i direktor SZO za Evropu Hans Kluge, naglasila da se taj značajan skup dešava u kritičnom trenutku.

Dr Borovinić Bojović je rekla da su Vlada i Ministarstvo zdravlja posvećeni ciljevima održivog razvoja i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

– Prepoznajemo značaj i potrebu kontinuiranog jačanja mentalnog zdravlja cjelokupne populacije, sa snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom za jačanje mentalnog zdravlja i unaprjeđivanja nivoa kvaliteta mentalnih servisa koji su jednako dostupni svima – navela je dr Borovinić Bojović.