23. jul – Trgovine prazne dok su radnici masovno u samoizolaciji – Velika Britanija

0
27

Prazne police u britanskim supermarketima zbog masovne samoizolacije radnika izazvale su zabrinutost širom zemlje, a vlasnici trgovačkih lanaca pozivaju ministre na hitnu akciju.

Naime, u Engleskoj je nastupio Dan slobode, odnosno ukidanje gotovo svih restrikcija vezanih za pandemiju koronavirusa, ali istovremeno raste broj novoinficiranih i stvara se haos zbog aplikacije za samoizolaciju.

Zavod za javno zdravlje putem aplikacije na pametnim telefonima kratkom porukom – ping – obavještava ljude da moraju ići u samoizolaciju. Ping se sada čuje po cijeloj zemlji pa se preduzeća suočavaju s nedostatkom radne snage, a to uključuje i supermarkete čije su se police zbog “pingdemije” brzo ispraznile.

Vlasnik trgovačkog lanca Iceland upozorio je da im prijeti kolaps zbog nestašice artikala, jer je gotovo 1.000 njihovih zaposlenih, gotovo jedan na njih 20 ostao kod kuće u samoizolaciji.

1,7 miliona Britanaca je trenutno u samoizolaciji, a zapravo, rijetki su stvarno bolesni.

Sainybury’s, Tesco, Lidl i drugi lanci obavještavaju o praznim policama usljed manjka zaposlenih. Dodatni problem su vozači u samoizolaciji jer nema ko da dostavlja namirnice. Udruženje prevoznika procjenjuje da u Britaniji nedostaje 100.000 vozača teretnih vozila.

Vlasnik Icelanda Ričard Voker ističe da su prisiljeni da angažuju 2.000 privremenih radnika, ali da su dvije trgovne morali da zatvore, te da skrate radno vrijeme u drugima.

– Ironija je da smo sve vrijeme pandemije imali sve radnje otvorene – rekao je Voker, piše Daily Mail.