24. jul – Vijetnam zaključao glavni grad Hanoj zbog rasta broja slučajeva kovida-19

0
72

Vijetnam je od zaključao glavni grad Hanoj sa osam miliona stanovnika u nastojanju da zaustavi rast broja slučajeva kovida-19.  Trećina stanovnika zemlje već je pod mjerama zaključavanja zbog širenja koronavirusa.

Vijetnamske vlasti prijavile su juče 7.000 novozaraženih u jednom danu, što je treći put da se prelazi rekordan broj dnevno novozaraženih u nedelju dana. Centar Hanoja, obično pun ljudi, danas je prazan i prodavnice su zatvorene sa stupanjem na snage mera zaključavanja, mada se još mogu videti neki ljudi na ulicama u predgrađu. Vijetnam je uspio da obuzda rast epidemije prošle godine, ali broj slučajeva zaraze eksplodirao je od kraja aprila i oko trećina od 100 miliona stanovnika Vijetnama je pod merama zaključavanja.

Vlasti su počele akciju dezinfekcije cijelog grada koja će prema njima trajati nedjelju dana.

Vijetnamska privreda jedna je od rijetkih u svetu koja je prošle godine zabilježila rast zahvaljujući sposobnosti vlasti da suzbiju virus za vreme prvih talasa pandemije.

Zemlja je, međutim, sporo nabavljala vakcine i sprovodila vakcinaciju tako da je u zemlji sa više od 96 miliona stanovnika dato samo oko 4,5 miliona doza.