23. jun – Nove tehnike zračenja

0
285

Primjena novih savremenih tehnika zračenja na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) omogućiće bolje i preciznije zračenje tumora, zbog čega će ova zdravstvena ustanova biti jedan od referentnih centara za zračnu terapiju u regionu.

Ovo je saopštio direktor KCCG-a, dr Jevto Eraković, navodeći da će nova tehnika zračenja unaprijediti rad Klinike za onkologiju i kvalitet usluga KCCG. – Danas je to pravi primjer u Klinici za onkologiju gdje smo, nakon instalacije novog linearnog akceleratora, šestomjesečne obuke i predane edukacije naših doktora i tehničara, u mogućnosti da našim pacijentima ponudimo nove tehnike zračenja, zbog kojih su do sada morali da idu u druge klinike, prije svega u Tursku – saopštio je dr Eraković. On je najavio usvajanje novih metoda liječenja na Klinici za onkologiju. – Mislim da će ovo pružiti mnogo veći komfor za naše pacijente i jedan novi zadatak za Kliniku, da ovo bude samo prvi korak ka implementaciji novih tehnika. Očekujemo u naredna tri mjeseca i usvajanje novih metoda – kazao je dr Eraković.

Direktor Klinike za onkologiju KCCG-a, prof. dr Vladimir Todorović, pojasnio je da se više od 60 odsto pacijenata sa malignim tumorima liječi zračnom terapijom. – Sada smo unaprijedili tehnike i započinjemo sa savremenim tehnikama zračenja, koje se primjenjuju i u savremenim onkološkim centrima. Upravo zbog toga bićemo jedan od referentnih centara za zračnu terapiju u region – istakao je prof. Todorović. On je kazao da će pacijenti, sa primjenom tih savremenih tehnika liječenja, moći obaviti sve analize na Klinici za onkologiju, a zbog čega su do sada, kako je rekao, upućivani van Crne Gore.

– Ove savremene tehnike donose bolje i preciznije zračenje tumora, bilo gdje da se nalazi u organizmu. Veoma velika doza zračenja može da se isporuči, s tim što se štite okolna zdrava tkiva, tako da imamo manje neželjenih afekata, akutnih i hroničnih – naveo je prof. Todorović. On je kazao je kadar obučen za korišćenje aparata, koji će se, kako je pojasnio, koristiti i u svrhu radiohirurgije. – Doktori, tehničari i tehnolozi koji rade na aparatu, edukovani su u inostranstvu. Ti timovi su spremni da rade na novoj aparaturi, sa našim konsultantima iz regiona, koji im pomažu da pokrenemo ove nove tehnike – rekao je prof. Todorović.