23. jun – ROBOT MARKO POMAŽE DJECI SA SMETNJAMA U RAZVOJU

0
375

a11NOVI SAD – Robot Marko, zanimljivog izgleda i prijatnog glasa, uskoro će dobiti noge i ruke, a poslije toga odlazi na testiranje u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju u Dječjoj bolnici u Novom Sadu. Tim stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada trebalo bi da do kraja godine završi prototip robota Marka.

Marko je jedan od prvih medicinskih robota na svijetu, koji će u budućnosti moći sam da vodi dijalog, a pomagaće djeci sa smetnjama u razvoju u usvajanju govornih, motoričkih, ali i socijalnih vještina. Jedna od osnovnih namjena ovog robota je da motiviše djecu da što duže izdrže terapiju, jer je to od vitalnog značaja za njen uspjeh. Njegov izgled i ono što priča osmišljeni su tako da budu u skladu sa onim što dijete očekuje. Njegovo lice iskazuje razna stanja, a dijete to može da shvati kao odraz empatije. Markovo lice napravljeno je tako da uvijek izgleda srećno, a očima i mimikom iskazuje emocije. Izgled i detalji su jako pažljivo odabrani da djeca mogu da uoče sve važne djelove tijela i jezičke informacije u dijalogu sa njim.

– Skoro 40 istraživača učestvuje na ovom projektu, u koji su uključeni i medicinari i psiholozi i inženjeri, ali i kolege sa akademije umjetnosti u Novom Sadu koji su najzaslužniji za ovaj dizajn – rekao je Jovica Taševski sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Projekat je finansiralo Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.