24. januar – Razvijen sprej za nos protiv covida 19 – Kanada

0
77

Naučnici su razvili sprej za nos koji bi mogao spriječiti infekciju Covida-19 do dva dana, a u apotekama bi mogao biti već početkom ljeta.

Sprej za nos izrađen je od sastojaka koji su već odobreni za medicinsku upotrebu, što znači da mu nije potrebno daljnje odobrenje za upotrebu. Naučnici sa Univerziteta u Birminghamu sprej razvijaju od aprila prošle godine.

Sprej sprečava infekciju zahvaćajući virusu u nosu i privlačeći ga. To znači da virus ne može pobjeći i čini ga neaktivnim i bezopasnim. Istraživači vjeruju da će upotreba spreja četiri puta dnevno biti dovoljna za opštu zaštitu. Međutim, dovoljno je sigurno da se primjenjuje svakih 20 minuta ako je potrebno, na primjer, ako se korisnik nalazi u rizičnom okruženju, prenosi DailyMail.

Nasalni sprej SaNOtize namijenjen je ubijanju virusa u gornjim disajnim putovima. To zaustavlja inkubaciju virusa u plućima. Razvio ga je SaNOtize Research and Development Corp sa sjedištem u Vankuveru u Kanadi. U nezavisnim laboratorijskim testovima dokazali su da 99,9% ubija korona virus. 

– Ovo je značajan napredak u liječenju Covida-19 – istakao je dr Pankaj Sharma, profesor neurologije i direktor Instituta za kardiovaskularna istraživanja u Royal Hollowayu.