27. januar – U Barseloni održana žurka bez socijalne distance i s brzim korona testovima, niko se nije zarazio

0
107

Primavera Sound održala je žurku bez socijalne distance, uz brzo testiranje posjetilaca na COVID-19 na ulazu. Promoter i organizator ovog festivala u Barseloni, složio je manju žurku prošlog mjeseca u zatvorenoj dvorani Sala Apolo u gradu.

Ovaj probni parti nosio je naziv PRIMACOV, nastupali su lokalni DJ-evi a posjetioci su morali da pristupe brzom, antigenskom testu prije samog ulaska. Naravno, ulaz je bio moguć samo onima s negativnim rezultatom.

Primavera se udružila as bolnicom u Barseloni, Germans Trias, kao i s Fondacijom za borbu protiv AIDS-a i zaraznih bolesti kako bi organizovali ovaj probni ivent, na koji su pozvali 1000 ljudi.

Samoj zabavi prisustvovalo je 463 ljudi, a 496 je smješteno u ‘kontrolnu grupu’ koja nije moglada uđe u dvoranu. Svi oni morali su se opet testirati, osam dana kasnije. Među grupom kojoj je bio omogućen ulazak na žurku, nije bilo poztivinih dok je u ‘kontrolnoj’ grupi pozitivnih bilo tek dvoje.

– Nadamo se da će ti podaci otvoriti put za spašavanje koncerata tokom pandemije koronavirusa -rekli su organizatori u izjavi.

Ovaj uspješan eksperiment pozitivan je korak naprijed za međunarodnu festivalsku i klupsku scenu koja je trenutno jako ugrožena.