24. jul – Odobrena upotreba Moderna vakcine za djecu – EMA

0
39

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je upotrebu Moderna vakcinu za djecu u starosti od 12 do 17 godina.

Ovo je druga vakcina protiv Covid-19 koja je odobrena za djecu od 12 do 17 godina, nakon što je prvobitno upotreba Pfizer/ BioNTech dozvoljena za starije od 16 godina, a zatim produžena na starost između 12 i 15 godina.

– Efekti ove vakcine procijenjeni su u studiji u kojoj je učestvovalo 3.732 djece između 12 i 17 godina. Studija je još uvijek u toku, a sprovodi se u skladu s Planom pedijatrijske istrage Spikevax (Pip), koji je dogovoren s pedijatrijskim komitetom EMA-e. U studiji je praćen efekat vakcina kod djece u dobi od 12 do 17 godina. Nijedno od 2.163 djece koja su primila vakcinu nije razvilo Covid-19, naspram 4 od 1.073 koji su dobili placebo – naveli sui z EMA.

Djelotvornost vakcine Moderna kod djece od 12. do 17 godina slična je onoj koja se pokazuje kod odraslih. Najčešći neželjeni efekti u ovoj grupi su takođe slični onima koji se viđaju kod ljudi starijih od 18 godina. Uključuju bol i otok na mjestu injekcije, ali i umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, otečene limfne čvorove, hladnoću, mučninu, povraćanje i temperaturu.

– Ovi su učinci uglavnom blagi ili umjereni i poboljšavaju se u roku od nekoliko dana od vakcinacije – saopštili sui z kompanije Moderna, prenosi Analitika.