24. jul – Sa uloženih 2,8 miliona u KCCG do većeg komfora i značajnih energetskih ušteda

0
279

Za unapređenje energetskih karakteristika zgrade Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), odnosno glavnog objekta i Instituta za bolesti djece, uloženo je 2,8 miliona eura, što će doprinijeti povećanju komfora pacijenata i zaposlenih, kao i ostvarenju ušteda u potrošnji energije do najmanje 25%.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović i Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, zajedno sa direktoricom KCCG Zoricom Kovačević, obišli su dva objekta KCCG podovom završetka radova na primjeni mjera energetske efikasnosti, koji su u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori izvođeni u prethodne 4 godine. -Značajna investicija vrijedna 2,8 miliona eura za zdravstveni sistem i za KCCG i Institut za bolesti djece, dovedena je do kraja. Kao što ste imali prilike da vidite, na Institutu za bolesti djece je zamijenjena fasadna bravarija, urađena termo fasada i sistem grijanja i hlađenja. U KCCG je adaptiran sistem termo-tehničkih i elektro instalacija, dok je na glavnom objektu, postavljena nova fasadna bravarija – kazala je Kovačević. Prema njenim riječima, benefiti svega do sada uređnog će se osjetiti tokom ove i narednih godina. Ministar Hrapović je kazao da je u okviru projekta do sada rekonstruisano 11 institucija u crnogorskom zdravstvenom sistemu, vrijednosti radova 5,1 milion eura. Osim KCCG i Instituta za bolesti djece, obuhvaćeno je 5 bolnica, 2 specijalne bolnice i 2 doma zdravlja u Crnoj Gori. Takođe, u toku je realizacija projekta u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i zdravstvenim stanicama Murino i Petnjica. Ministarka Sekulić je kazala da je Ministarstvo ekonomije u prethodnom periodu, od 2009. godine, kroz dva projekta finansirana kroz namjenske kredite Svjetske banke i Njemačke razvojne banke (KfW), potrošilo 34,5 miliona eura za rekonstrukciju 43 objekta. Kroz projekat, u okviru kojeg su rekonstruisani objekti KCCG, do sada rekonstruisano ukupno 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom.

Ministarstvo ekonomije od 2009. godine, uz kreditnu podršku Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura, sprovodi projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori, u cilju unaprijeđenja energetske efikasnosti i uslova komfora u javnim (zdravstvenim i obrazovnim) objektima. Za realizaciju projekta energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima zaduženo je Ministarstvo zdravlja.