24. mart – Građani Tuzi svi u kuće bezuslovno

0
225

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odluku da sa ciljem zaštite života i zdravlja građana da stanovništvo Gradske opštine Tuzi bude u kućama sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa koji je otkriven u tom mjestu i većoj razmjeri.

-Večeras smo donijeli jasnu i odlučnu odluku. Imamo potrebnu i to hitnu, neodložnu da pomognemo građanima Tuzi. I to sa važnim ciljem da spriječimo ubrzano širenje virusa koji su naše epidemiološke službe u toku dana zabilježile i alarmirale na potrebu noćašnjeg sastanka i na potrebu noćašnjih brzih oduka – rekao je predsjednik NKT.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša rekao je da je od 34 uzorka ispitana danas 18 uzoraka bilo pozitivno, od kojih su 15 iz Tuzi.

– Situacija je jako opasna. Radi se o jako infektivnom virusu koji se jako lako širi i može da inficira veliki broj ljudi – rekao je dr Mugoša iznoseći podatke o poraznim posljedicama eventualnog širenja virusa.

– Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe – rekao je dr Mugoša najavljujući za sjutra istraživanje širine epidemije u Tuzima.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković se obratio građanima Tuzi rekavši da se sa medicinskog aspekta obraća u najtežem trenutku za taj kraj.

– Zbog toga od večeras, svaki građanin Tuzi mora da ostane kod kuće. … Mora da ostane ako misli na svoju porodicu, na svoje potomstvo, komšije, prijatelje i rođake – rekao je dr Eraković. Dodao je da ovu situaciju možemo prevladati ako budemo disciplinovani i izrazio optimizam da je moguće izboriti se sa ovom situacijom ako građani budu slušali preporuke.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj pozvao je sugrađane da budu disciplinovani.

– Upravo smo završili hitnu sjednicu u Vladi Crne Gore na poziv potpredsjednika i predsjednika NKT Milutina Simovića i nakon analize i onoga što smo dobili od stručnjaka koji se svakodnevno bore sa virusom mogu vam reći direktno u oči i iskreno da u ovim momentima počinje bitka da sačuvamo našu opštinu da sačuvamo Malesiju, ali da sačuvamo i ostale građane Crne Gore – rekao je Đeljošaj.

Pozvao je građane da shvate da od danas uz besu svi ostanu u svoje kuće i izolaciju.