24. mart – ODRŽAN SKUP POSVEĆEN TERAPIJI KARCINOMA DOJKE

0
372

01U hotelu Ramada, a u organizaciji farmaceutske kompanije Hoffmann La Roche, organizovan je skup posvećen terapiji karcinoma dojke. Terapija je zasnovana na novoj subkutanoj formulaciji i unaprijeđenom standardu liječenja u samo 2 do 5 minuta.

Moderator skupa je bio prof. dr Joseph Gligorov iz Pariza, Institut Universitaire Cancerologie, Universite Paris VI, Sorbonne Univesite, koji je održao i predavanje o bezbjednosti primjene subkutane formulacije. O kliničkoj efikasnosti ovog novog lijeka govorio je prof. dr Vladimir Todorović, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG, Medicinski fakultet Crne Gore.

Predavači su istakli da subkutana formulacija predstavlja alternativu intravenske primjene terapije i važnu terapijsku opciju za pacijente sa HER2 pozitivnim rakom dojke. Manje je invazivna metoda, traje samo 5 min, a ne 30 – 90 minuta, kao što je slučaj sa intravenskom primjenom. Subkutana terapija je pogodnija za pacijente i može smanjiti zdravstvene troškove u odnosu na standardnu intravensku formulaciju.

Prof. dr Todorivić je istakao da je iskustvo koje imaju u poslednja dva mjeseca veoma pozitivno među pacijentima i ljekarima.