25. jul – KCCG od donatora dobili više od 3,5 miliona eura

0
302

Klinički centar (KCCG) je u posljednjih godinu i sedam mjeseci dobio od crnogorske Vlade sedam miliona eura za nabavku najsavremenije opreme, a od donacija više od 3,5 miliona, kazala je direktorka KCCG, Zorica Kovačević.

Kovačević, kojoj je danas bio poslednji radni dan u KCCG jer preuzima dužnost predsjednika Opštine Danilovgrad, kazala je da je ponosna rezultatima koje je ostvarila za godinu i sedam mjeseci koliko je bila na čelu KCCG.

– Prošle godine smo od donacija dobili skoro dva miliona eura, a ove više od milion i po eura, od čega je M-tel-a donirao za Telemedicinu blizu mlion eura, i gdje je KCCG uspostavio potpunu komunikaciju sa opštim bolnicama u Pljevljima, Beranama i Baru“, rekla je Kovačević. Ona je kazala da se sada radi druga faza nabavke informaciono sistema i nakon toga će biti treća faza umrežavanja KCCG sa značajnim institucijama u Evropi i šire. -Ono na šta sam najviše ponosna je da se pokazalo da KCCG ima ogroman broj donatora, koji su izdvajajući sredststva iz sopstvenog profita kao društveno odgovorne firme obezbijedili dodatnu opremu posebno za Insitut za bolesti djece – rekla je Kovačević. Kovačević je navela da je u toku nabavka najsavremenijih skenera koji bi trebalo početkom naredne godine da bude instalirani u dječijoj bolnici, a za skener je Agencija za atomsku energiju donirala 500 hiljada eura, a Vlada Crne Gore 200 hiljada eura. Ona je kazala da je KCCG nabavio najsavremeniji magnet Tesla i kompletnu opremu za intenzivnu njegu i neonatologiju. -Iako mi je danas posljednji radni dan u KCCG, intenzivno sam radila da zajedno sa ljudima dobre volje uspijem da nabavim ono što je neophodno kako bi sistem mogao da funcioniše – rekla je Kovačević.

Ona je kazala da je najviše ponosna na to što su regulisane liste čekanja. Kovačević žali što nijesu uspjeli da urade mnogo na povećanju plata zdravstvenim radnicima. – Ja sam uvijek govorila da zdravstveni radnici trebaju da imaju veće plate, a da bi to moglo da se ostvari moraju biti predviđena sredstva u budžetu – rekla je Kovačević ističući da je od ušteda i od korišćenja sredstava bilo prostora za povećanje plata i da je sigurna da će Vlada i Ministarstvo nastaviti i dalje da rade na povećanju plata.

– Ostavljam na žiro računu milion eura za četvrti sprat intenzivne njege, veliki broj ugovora o donacijama za nabavku nove savremene opreme, telemedicinu i jedan dio započetih projekata – zaključila je Kovačević.