25. jun – Veliki potesti zbog zabrane abortusa – SAD

0
91

Američki Vrhovni sud je poništio presudu iz 1973. koja je legalizirala abortusj u cijeloj zemlji tvrdeći da američki Ustav ne spominje to pravo. Daljnja odluka o zabrani abortusa sada je prepuštena saveznim državama, od kojih su neke smjesta reagovale proglašenjem zabrane abortusa.

Sky News piše da su osam država smjesta proglasile zabranu nakon presude Vrhovnog suda – Alabama, Arizona, Arkansas, Kentucky, Missouri, Južna Dakota, Wisconsin i Zapadna Virdžinija.

Klinike su se počele zatvarati u nekim američkim državama. Očekuje se da će otprilike polovina država uvesti nova ograničenja ili zabrane nakon što je sud poništio 50-godišnju odluku Roe protiv Wadea. BBC piše da 13 država ima zakone koji će zabraniti abortus u roku od 30 dana.

U klinici za abortuse u Little Rocku u Arkansasu, vrata za pacijente zatvorila su se čim je objavljena odluka suda. Osoblje je telefonski obavijestilo žene da su njihovi termini otkazani.

Pretpostavlja se da će to dovesti do zabrane abortusa u otprilike polovini saveznih država. I ranije je gotovo potpuna zabrana abortusa bila na snazi u nekim saveznim državama poput Oklahome te u Teksasu, gdje je abortus zabranjen nakon šeste nedelje trudnoće, piše Sky News.

-Ne mogu biti ponosnija kao guverner, hršćanka i žena kada vidim da je ova pogrešna i štetna odluka poništena. Alabama će se nastaviti zalagati za naše nerođene bebe, naše majke i naše porodice – izjavila je republikanska guvernerka Alabame.

S druge strane, demokratski guverneri Kalifornije, Washingtona i Oregona obećali su zaštititi reproduktivna prava i pomoći ženama iz drugih saveznih država koje žele obaviti abortus.

Inače, sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas, jedan od konzervativaca na tom sudu, pozvao je svoje kolege da ponište i druge slične odluke visokog suda koje štite istopolne brakove, istopolni seks i korištenje kontracepcije.

Nakon ove kontroverzne odluke Vrhovnog suda, širom SAD-a odvijaju se protesti. U nekim gradovima, oput Phoenixa u Arizoni, došlo je i do sukoba s policijom koja je intervenisala bacanjem suzavca.

Potparol glavnog sekretara UN-a Antonija Guterresa izjavio je da ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava žene da ga obave i “to ga samo čini smrtonosnijim”. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je solidarnost sa ženama u SAD-u, a Papinska akademija za život pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a. HRT