25. oktobar – Njemačka postaje prva evropska država koja legalizuje kanabis

0
21

Njemačka je predstavila planove za legalizaciju kanabisa, što je potencijalno čini jednom od prvih zemalja u Evropi koja će legalizovati marihuanu. Predstavljajući svoje planove kabinetu kancelara Olafa Šolca, njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da je cilj predloga da se postigne “najliberalnija liberalizacija kanabisa u Evropi, i, s druge strane… najstrože regulisano tržište”.

Njemački savezni kabinet je navodno odobrio plan, otpočevši dugotrajan proces legalizacije rasta, uzgoja i distribucije biljke.

– Njemački zakoni moraju biti u skladu sa evropskim zakonodavstvom, a prema predlogu, vlada bi regulisala proizvodnju, prodaju i distribuciju kanabisa kao dio kontrolisanog, legalizovanog tržišta – rekao je Lauterbah, opisujući reformu kao mogući “model” za druge evropske zemlje.

Iako su mnoge evropske zemlje dekriminalizovale male količine kanabisa u rekreativne svrhe, samo jedna – Malta – ga je u potpunosti legalizovala.

Predloženim planom bi se legalizovala i nabavka i posjedovanje 20 do 30 grama kanabisa za ličnu potrošnju, uzgoj do dvije ili tri biljke po osobi i prodaja preko specijalizovanih prodavnica. Upotreba kanabisa ostala bi zabranjena za sve mlađe od 18 godina.

Legalizacija kanabisa bi eliminisala njemačko crno tržište kanabisa i mogla bi da poveća godišnje poreske prihode, otvori 27.000 novih radnih mjesta i uštedi oko 4,7 milijardi dolara, navodi Rojters. VOA