25. septembar – Primorani da unište 10 miliona doza vakcine Moderna – Švajcarska

0
69

Švajcarska je prinuđena da uništi 10,3 miliona doza vakcine protiv korona virusa proizvođača Moderna pošto im je istekao rok trajanja, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je navelo da nema drugog izbora pošto je rok trajanja već istekao, prenijeli su tamošnji mediji i dodali da vrijednost vakcina iznosi oko 280 miliona švajcarskih franaka (294 miliona eura).

– Pored toga, 2,5 miliona doza vakcine se i dalje čuva u vojnoj logističkoj bazi, a 7,8 miliona se čuva u skladištu u Belgiji – navelo je ministarstvo, koje je naglasilo da se strategija snabdjevanja vakcinom od početka pandemije sastojala u naručivanju više doza nego što je potrebno za 8,7 miliona stanovnika Švajcarske.

Zemlja je naručila doze iz različitih laboratorija kako bi izbjegla da postane zavisna od vakcina koje bi mogle da budu neefikasne i da bi izbjegla probleme sa isporukom ili ugovorima koji se ne poštuju.

Švajcarski mediji su u junu prenijeli da zemalja ima višak od 38 miliona doza različitih vakcina protiv korona virusa, čiji će rokovi trajanja isteći prije kraja godine.

U toj zemlji, gde je umrlo 13.556 ljudi od početka pandemija, vakcinisano je gotovo 70 odsto stanovništva. Beta