30. septembar – Počinju sa primjenom novog zakon o zaštiti od infektivnih bolesti – Njemačka

0
70

Primjena novog Zankona za infektivne bolesti može početi od 1.oktobra nakon što ga je dom pokrajina nacionalnog parlamenta, Bundesrat, odobrio sredinom septembra.

Sada je Njemačka “dobro pripremljena” za eventualni novi nalet koronavirusa, ocijenio je ministar zdravlja Karl Lauterbah (Lauterbach). Maske FFP2 ostaju obavezne u klinikama, staračkim domovima i ljekarskim ordinacijama u cijeloj Njemačkoj, kao i u međugradskim i međunarodnim vozovima. Djeca od šest do 13 godina moći će da nose i lakšu hiruršku masku. Otpala je obaveza maskiranja u avionima. Ulaz u staračke domove i klinike ostaje uslovljen negativnim testom.

Vlasti, prema potrebi, mogu da narede obavzno stavljanje maske u lokalnim vozovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima poput prodavnica, restorana i sala za događaje kulture i zabave.

Pokrajine same odlučuju hoće li, odnosno u kom obimu propisati obaveznu masku. Pritom, negativn test na koronavirus ljude oslobađa obaveze da stave masku u nekim slučajevima, na primer u restoranu.

U školama i vrtićima testovi ostaju obavezni, dok pokrajinske vlasti obavezu maskiranja mogu da nametnu učenicima od petog razreda naviše. Zakon pokrajinama ostavlja pravo da, u slučaju pogoršanog epidemiološkog stanja, zaoštre propise o maskiranju i distanci.

Vlasti u cijeloj Njemačkoj nastavljaju sa kampanjom vakcinacije, a uskoro počinju i info-kampanju o novoj vakcini, skrojenoj specifično za omikron. Konačno, nova pravila treba da stvore ažurniju i detaljniju sliku o popunjenosti bolnica, vakcinaciji i terapiji za oboljele. DPA