27. septembar – Istraživanje pokazuje da osobe koje su preboljele covid izložene su rizku mentalnih poremećaja – SAD

0
68

Osobe koje su imale covid-19 izložene su većem riziku od niza oštećenja mozga i mentalnih poremećaja godinu dana kasnije u poređenju s ljudima koji nikada nijesu bili zaraženi koronavirusom, otkriće je koje bi moglo uticati na milione Amerikanaca, izvijestili su američki naučnici.

Jednogodišnje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Medicine procijenilo je stanje mozga miliona američkih veterana kod 44 različita poremećaja uz pomoć medicinske dokumentacije bez identifikatora pacijenata.

Moždani i drugi neurološki poremećaji javili su se kod 7 posto više onih koji su bili zaraženi covidom u poređenju sa sličnom grupom veterana koji nikada nijesu bili zaraženi koronavirusom. Preneseno na opštu populaciju to znači otprilike 6,6 miliona Amerikanaca koji su imali moždana oštećenja povezana s infekcijama covidom, rekao je tim.

– Rezultati pokazuju razorne dugoročne učinke covida-19 – rekao je autor istraživanja dr Ziyad Al-Aly s Medicinskog fakulteta Univerziteta Washington. Dr Al-Aly i kolege s Medicinskog fakulteta Washington i Sistema zdravstvene zaštite za veterane St. Louisa proučavali su medicinsku dokumentaciju 154.000 američkih veterana koji su bili pozitivni na covid od 1. marta 2020. do 15. januara 2021.

Uporedili su ih s dokumentacijom 5,6 miliona pacijenata koji nijesu imali covid tokom istog vremenskog okvira i druge grupe od 5,8 miliona ljudi iz razdoblja neposredno prije nego što je koronavirus stigao u Sjedinjene Države. Magazin.hr