26. april – Peking strahuje od zatvaranja zbog koronavirusa – Kina

0
111

Zbog 33 slučaja zaraze koronavirusom Peking strahuje od potpunog zatvaranja, zavisno o rezultatima masovnih testiranja koja će biti sprovedena gotovo na cijelom gradskom području na kojem živi oko 22 miliona stanovnika. Testiranja su počela samo u jednom, najmnogoljudnijem dijelu grada. No, nakon što su saznale samo dio rezultata ssprovedenog testiranja, gradske vlasti su odlučile da će ubrzo biti testirani stanovnici u još deset gradskih četvrti i jednoj zoni.

U poslednja 24 sata su otkrivena 33 nova slučaja zaraze, kod 32 osobe su bili prisutni simptomi bolesti covid-19, a jedna osoba je bila bez simptoma.

Za razliku od Šangaja, u kojem su čekali da broj otkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom bude veći od 1000 prije odluke o masovnom testiranju, u Pekingu su se za taj potez odlučili nakon nekoliko desetina pozitivnih rezultata.

– Kako bi odlučno smanjilli rizik od širenja epidemije i održavali zdravlje naših građana, odlučeno je da se testiranja prošire na veće područje, a razlog su rezultati testova sprovedenih u četvrti Chaoyang – izjavio je potparol gradske vlasti.

U odabranim četvrtima biće sprovedena tri kruga PCR testiranja u par dana. Prema globalnim standardima, nova pojava epidemije u Pekingu je blaže prirode, ali mnogi strahuju da će to dovesti do zatvaranja kakvom je izložen Šangaj.

Na takvu mogućnost su reagovale i azijske berze koje su doživjele najveći pad u posljednjih mjesec dana, a vrijednost dionica je najniža u posljednje dvije godine. Hina