27. april – Pandemija je daleko od kraja – WHO

0
112

Komitet Svjetske zdravstvene organizacije za hitna pitanja je jednoglasno ocijenio da nije trenutak da se “spusti gard” prema pandemiji kovida-19, rekao je predsjednik komiteta Didije Usen.
-Situacija s pandemijom kovida-19 je daleko od završene – rekao je Usen novinarima u Ženevi.
Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Gebrejezus je rekao da je na osnovu te ocjene zadržao na međunarodnom nivou najviši nivo uzbune WHO zbog kovida-19: “stanje hitne situacije za javno zdravlje”.
-Konstatovano je da je situacija s pandemijom kovida-19 daleko od završene: cirkulacija virusa je i dalje vrlo aktivna, smrtnost je i dalje visoka i virus se razvija na nepredvidljiv način – rekao je Usen.
Međutim, raste broj zemalja koje su ukinule sve ili dio zdravstvenih restrikcija uvedenih da bi se savladao virus.
-Nije trenutakk da se spusti gard prema tom virusu, ne treba popustiti nadzor, testove i prijavljivanje, ne treba ublažavati društvene i zdravstvene mjere, i ne treba odustati od vakcinacije – rekao je predsjednik Odbora za hitna pitanja.
Predsjednik WHO Tedros je rekao da je dobra vijest što je prošle nedjelje u svijetu ukupno registrovan najmanji broj umrlih od covida-19 od početka pandemije. On je ipak naglasio da neke zemlje i dalje prolaze kroz vrhunce infekcije koja vrši pritisak na njihov bolnički sistem.
Takođe je ocijenio da je registrovanje trendova ugroženo smanjenjem broja obavljenih testova.
Po najnovijem nedjeljnom izvještaju WHO-a o epidemiološkoj situaciji broj slučajeva kovida nastavlja da pada treće uzastopne nedjelje i to za 24 odsto od 4. do 10 aprila u odnosu na prethodnu nedjelju.

Broj umrlih je takođe opao za 18 odsto u odnosu na prethodnu nedjelju.