30. april – Amerikanci mogu da biraju oznaku roda ‘X’ na putovnicama

0
137

Amerikanci od 11. aprila mogu da biraju oznaku roda “X” u zahtjevu za izradu pasoša, objavio je State Department povodom obilježavanja Dana vidljivosti transrodnih osoba.

State Department je u aprilu prošle godine objavio da američki državljani mogu odabrati svoj rod kad podnose zahtjev, bez prilaganja medicinske dokumentacije.

– Državljani SAD-a od 11. aprila mogu odabrati X kao oznaku roda u zahtjevu za američku putovnicu, a opcija će postati dostupna za ostale oblike dokumentacije iduće godine – saopštio je državni sekretar Antony Blinken.

Ova promjena jedna je od nekoliko mjera koje je administracija predsjednika Joa Bidena objavila dan nakon što su republikanski guverneri Oklahome i Arizone potpisali zakone kojima se transrodnim sportistima zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojčice. Oklahoma je postala 12. država koja je donijela zakon kojim se transrodnim djevojkama zabranjuje učestvovanje i takmičenje u ženskom sportu u školi.

Prava transrodnih osoba gurnuta su u prvi plan kulturoloških ratova koji se odigravaju širom Sjedinjenih Država posljednjih godina, zajedno s pitanjima kao što su reproduktivna prava.

– Administracija još jednom osuđuje širenje opasnih antitransrodnih zakonodavnih napada koji su uvedeni i usvojeni u državnim zakonodavnim tijelima širom zemlje –  navela je Bijela kuća u saopštenju o inicijativama koje će poduzeti kako bi se uklonile prepreke transrodnim osobama.

Inicijative uključuju olakšavanje putovanja, pružanje resursa transrodnoj djeci i njihovim porodicama, poboljšanje pristupa saveznim uslugama i beneficijama te veću uključivost i vidljivost u saveznim podacima.

– Svaki Amerikanac zaslužuje da ima slobodu da bude svoj. No previše se transrodnih Amerikanaca još uvijek suočava sa sistemskim preprekama, diskriminacijom i nasilnim djelima – objavila je Bijela kuća. Hina