26. jul – Oftalmolozi KCCG uspješno izveli operaciju vađenja intrabulbarnog stranog tijela

0
82

Oftalmolozi Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uspješno su izveli operaciju vađenja intrabulbarnog stranog tijela, bakarne žice dužine 11-12 mm, koja je bila zabodena u unutrašnje duboke strukture zida očne jabučice (retinu, horoideu i skleru) u gotovo cijeloj dužini. Operacija je urađena minimalno invazivnom hirurgijom, metodom vitrektomije, što je ujedno prvi put da se ovakva vrsta intervencije obavila u KCCG.

Zbog rijetkosti mehanizma i vrste povrede u pitanju je i u svijetu izuzetno rijetka oftalmološka operacija. Pacijent kod koga je uspješno odrađena intervencija, koja je dovela do očuvanja kako anatomskog integriteta, tako i vidne funkcije, ima 62 godine a imao je povredu desnog oka zbog koje je dobio i gnojnu upalu svih unutrašnjih djelova oka. Operaciju, koja je trajala tri sata, izvela je dr Danijela Đurović Raonić, a asistirala je dr Biljana Milojko Šćepović. Ostali članovi tima bili su anesteziolog dr Zoran Jovančević, instrumentarke Danijela Simonović i Ivana Jelušić i anestetičarka Kristina Novaković.

Takođe je dr Đurović Raonić po prvi put, pacijentu starom 51 godinu, ugradila multifokalno sočivo u lijevo a zatim i u desno oko. Pacijent koji je od svoje desete godine života nosio naočare zbog kratkovidosti, sada ima vidnu funkciju na oba oka 100% bez naočara, kako na daljinu, tako i na srednju daljinu i blizinu i daju mu kao intelektualcu izuzetan radni i životni komfor.

Ovo je dokaz da oftalmolozi KCCG prate savremene trendove u liječenju oftalmoloških pacijenata i kontinuiranim uvođenjem novih procedura podižu kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u Klinici za očne bolesti.