26. maj – HIV osobama omogućeno da se ne izlažu korona virusu

0
196

Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, izvršni direktor Crnogorske fondacije za HIV Boris Vuksanović, tokom pandemije Covid 19, saradnjom sa Savjetništvom za HIV IJZ-a i Infektivnom klinikom KCCG, kazao je da je HIV pozitivnim osobama omogućeno da se što manje izlažu virusu. Prema prijavama toj fondaciji i istraživanjima IJZ-a, kako je kazao, oni najveću diskriminaciju doživaljavaju u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

– Svim oboljelim od HIV-a terapija je dostupna samo u Podgorici. Ona se podiže samo u jednoj apoteci Montefarma. Svaki mjesec oni moraju da dođu u Podgoricu – kazao je Vuksanović.

Ističe da je tokom pandemije Covid 19 Crnogorske fondacije za HIV imala dobru saradnju sa Savjetništvom za HIV IJZ-a i Infektivnom klinikom KCCG koji su HIV pozitivnim osobama omogućili da se što manje izlažu virusu.

– Volonteri Crnogorske fondacije za HIV i njeni članovi su podizali recepte i terapije i slali Poštom ili lično dostavljali na adresu onima kojima je ona potrebna, tako da je saradnja između Infektivne klinike i Fondacije bila i te kako aktivna – kazao je Vuksanović.

Oboljeli od HIV-a su, kako je kazao, tokom pademije bili uplašeni i da ona ne utiče na njihov već narušeni zdarvstveni sistem.

Do kraja 2019, prema riječima Vuksanovića, u Crnoj Gori su 303 osobe oboljele od HIV-a.