27. decembar – Novi soj virusa i opasnosti drugog talasa pandemije – Afrika

0
79

Iako je Afrika tokom cijele godine bilježila znatno manje infekcija i smrti uzrokovanih korona virusom od ostatka svijeta, mnogi smatraju da je novi soj korona virusa, koji se brže širi, ozbiljnija prijetnja. Posljednjih dana nova varijanta virusa dominira u Južnoafričkoj Republici, u kojoj je registrovano više od milion slučajeva infekcije zbog čega je vlada ponovo uvela stroge mjere zabrane, pišu svjetski mediji.

Južnoafrička Republika je prva afrička država koja je zabilježila milion slučajeva korona virusa, piše agencija France-Presse pozivajući se na izvještaj ministarstva zdravlja u kojem se navodi da zemlja prolazi kroz drugi talas infekcija od kojih je većina izazvana novim sojem virusa.

Prema podacima objavljenim 27. decembra, Južna Afrika je najviše pogođena zemlja na afričkom kontinentu, s milion i 4.413 infekcija i 26.735 smrtnih slučajeva. U cijeloj Africi je prema AFP-ovoj statistici zabilježeno više od 2, 6 miliona slučajeva infekcija i 62.649 smrtnih slučajeva.

Maroko je druga najteže pogođena afrička zemlja, sa 432.079 slučajeva i 7.240 smrtnih slučajeva, slijede Egipat sa 131.315 slučajeva i 7.352 smrtnih slučajeva, Tunis sa 130.230 inficiranih i 4.426 smrtnih slučajeva i Etiopija sa 122.413 i 1.901.

Ipak, naglašava Frans pres, Afrika nije toliko pogođena korona virusom kao druge regije, poput Evrope s više od 25 miliona inficiranih, Sjedinjenih Država s 19,5 miliona, Latinske Amerike i Kariba s 15 miliona, Azije s 13,7 miliona i Bliskog istoka s okolnim zemljama na četiri miliona.

Dok bolnice u Južnoj Africi ostaju bez kapaciteta i kako ne postoje naznake da bi novi nalet infekcija mogao uskoro dosegnuti vrhunac – jer se novi soj virusa brzo širi – stručnjaci upozoravaju da je stvarni broj inficiranih vjerovatno puno veći, ističe The Guardian.