27. decembar – Radovi na budućim zdravstvenim ustanovama teku po planu

0
26

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić obišao je gradilišta buduće Klinike za mentalno zdravlje, čija je gradnja počela u julu ove godine, kao i početak radova na izgradnji Operativnog centra za vanredne situacije koji se gradi pri Institutu za javno zdravlje.

Ministar se uvjerio da radovi na izgradnji Klinike za mentalno zdravlje teku planiranom dinamikom te da je potpuno izvjesno da će biti završeni u predviđenom roku od 18 mjeseci.

Šćekić je izrazio zadovoljstvo zbog ažurnosti svih učesnika u ovom projektu vrijednom 7.314.390,72 eura, a koji se finansira iz kapitalnog budžeta.

– Drago mi je da mogu da posvjedočim da započeti projekat sada zaista dobija obrise buduće ustanove gdje će biti obezbijeđeni savremeni uslovi za liječenje pacijenata sa mentalnim poteškoćama, posebno imajući u vidu činjenicu u kakvim su nehumanim uslovima ljekari i pacijenti boravili u objektu, koji je smješten u parku pored dvorca Petrovića na Kruševcu – kazao je ministar zdravlja.

Podsjetio je da će izgradnjm ove Klinike prvi put biti obezbijeđeno i odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju gjde će biti moguća hospitalizacija maloljetnih lica, koja do sada upućivana u inostranstvo.

Ministar Šćekić je zajedno sa direktorom Instituta za javno zdravlje dr Igorom Galićem obišao i početak radova na izgradnji Javno zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije (PHEOC).

Ovaj projekat ima za cilj jačanje kapaciteta Instituta za efikasan odgovor na javno-zdravstvene potrebe za sva buduće epidemije zaraznih bolesti u državi.

U okviru ovog centra, koji je vrijedan preko 3 miliona eura i finansira se iz sredstava Evropske Unije postojaće i unaprijeđeni IT sistem za prikupljanje i upravljanje podacima u kriznim situacijama.