28. decembar – Ambasada Poljske uručila ultrazvučni aparat Klinici za neurologiju

0
26

Ambasada Republike Poljske u Crnoj Gori donirala je ultrazvučni aparat Klinici za neurologiju Kliničkog centru Crne Gore (KCCG), čija vrijednosti iznosi 25.000 eura. Pomoću aparata, Klinika za neurologiju od sada će moći raditi snimanje krvnih sudova vrata, koji se do sada radio u Centru za radiološku dijagnostiku.

Ambasador Republike Poljske, Artur Dmochowski, istakao je da mu je drago što crnogorski pacijenti i ljekari dobijaju savremenu medicinsku opremu.

– Pomoć poljske Vlade Kliničkom centru značajno će poboljšati nivo zdravstvenih usluga. Raduje me i nastavak saradnje KCCG i Poljske i nadam se da će se ona razvijati u narednom period, kako u tehničko-tehnološkoj modernizaciji, tako i u oblasti naučne razmjene medicinskog osoblja. Ova donacija je simbol tradicionalnog prijateljstva naših zemalja i podrške Poljske Crnoj Gori na putu intergracija sa Evropskom unijom.

Ultrazvučni aparat je još jedan znak solidarnosti Poljske sa Crnom Gorom, nakon donacije aparata za transplantaciju Institutu za bolesti djece i transporta dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski tokom pandemije COVID-19 – zaključio je ambasador Dmochowski.

– Klinika za neurologiju od danas je bogatija za novi aparat. Zahvaljujući ovom aparatu, prvi put na Klinici za neurologiju, radiće se kolor dopler krvnih sudova vrata – izjavila je direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović, koja je naglasila da se ovaj pregled do sada radio u Centru za radiološku dijagnostiku.

– Zato će ovaj aparat, bez obzira na njegovu materijalnu vrijednost, zaista biti od neprocjenjive važnosti za naše pacijente. Ova metoda, u načelu, primjenjivana je kod pacijenata sa moždanim udarom ili drugim oboljenjima krvnih sudova mozga. Činjenica da pacijenti Klinike za neurologiju, ovaj pregled, više neće morati da rade u Centru za radiološku dijagnostiku, znači da ćemo rasteretiti i cijenjene kolege. Takođe, po prvi put, bićemo u mogućnosti da u KCCG radimo transkranijalni dopler. U ime cijelog KCCG zahvaljujem na današnjem gestu, ali i na kontinuiranoj podršci koju pružate najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji – zaključila je dr Radulović.

U ime Ministarstva zdravlja na dosadašnjoj uspješnoj saradnji sa Ambasadom Republike Poljske zahvalila se državna sekretaka dr Slađana Ćorić, ističući da se nada da će ubuduće saradnja biti intenzivnija i da će biti zadovoljni uslugama crnogorskog zdravstvenog sistema naročito turisti koji dolaze iz Poljske.

Na primopredaji donacije, pored ambasadora Dmochowskog, direktorice KCCG-a dr Radulović i državne sekretarke Ministarstva zdravlja dr Ćorić prisusvovali su i zamjenica ambasadora Poljske Monika Dmochowski, direktor Klinike za neurologiju dr Slaviša Peruničić i specijalistkinja neurologije dr Sandra Vujović koja je edukovana da radi dijagnostiku krvnih sudova vrata i mozga sa ovim aparatom.