27. jul – Mladi se najmanje pridržavaju mjera

0
126

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je kompleksna i izazovna, kaže pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić. Različita je, objašnjava, situacija u opštinama, ali se i razlicito pridržavamo propisanih mjera.

Opštine u kojima su mjere najstrožije i u kojima je nivo obolijevanja najviši imaju najbolji stepen pridržavanja propisanih mjera, a one opštine u kojima je rizik od infekcije  nizik ili u kojima je broj slučajeva mali u odnosu na broj stanovnika tu postoji situacija da se neke mjere doživljavaju lagodnije.

Epidemiološka situacija u Podgorici je specifična i nju dodatno otežavaju mladi, koji se najmanje pridržavaju mjera, naročito u noćnim satima.

Nacionalno kordinaciono tijelo je donijelo nove mjere kojima je produžen rad ugostiteljskih objekata do ponoći. Broj osoba unutar objekta za jednim stolom je strogo kontrolisan, broj osoba za jednim stolom na terasama i na spoljašnjem prostoru je takođe ograničen, nema plesanja, nema igranja, fizička distanca se mora poštovati. Imajući u vidu da je sve to propisano epidemiološki rizik je u ugostiteljskim objektima sveden na najmanju moguću mjeru.

– Pod zdravstveno sanitarnim nadzorom je 3.790 osobe koje su kontakti aktivnih slučajeva – istakao je dr Begić dodajući da se ljudi plaše se da budu osuđeni od strane svojih porodica, ali prosto za tim nema potrebe, niti ima potrebe za osudom, niti ima potrebe za tim strahom, jer ovaj virus ne bira. Veliki je broj asimptomatskih slučajeva i Institut insistira na nošenju maski kako na ovorenom, tako i u zatvorenom prostoru, na fizičkoj distanci i obaveznoj higijeni ruku.