27. oktobar – Broj preminulih od kovida manji za 15,2 odsto

0
115

Broj preminulih od posljedica koronavirusa u posljednjih 14 dana manji je za 15,19 odsto u odnosu na prethodne dvije sedmice, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je prosječna starost nevakcinisanih preminulih pacijenata 70, a vakcinisanih 75 godina. Prema njenim riječima, u posljednje dvije sedmice broj oboljelih je veći za 4,23 odsto, u odnosu na dvije sedmice ranije.

– Ti procenti odgovaraju sličnim procentima u većem broju država Evrope, kao što je, na primjer, Njemačka – navela je dr Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je hospitalizovanih 330, što je za oko sedam odsto manje u odnosu na nedelju ranije, kada su u Crnoj Gori u bolnicama bila 354 kovid pacijenta. Kazala je da ti rezultati takođe zahtijevaju određeni oprez, jer se, kako je pojasnila, svaki porast broja novooboljelih, održava na bolničko liječenje u narednih 14 dana.

Ona je navela da je od ukupnog broja inficiranih koronavirusom u Crnoj Gori oporavljeno 98,5 odsto.

– Uspješnost liječenja i oporavka u Crnoj Gori je otprilike na nivou Slovenije, gdje je letalitet takođe 1,5 odsto, a bolji je nego u Hrvatskoj gdje iznosi oko dva odsto – rekla je dr Borovinić Bojović, piše agenciji MINA.