28. avgust – Institutu za bolesti djece laparaskopski instrumenti

0
310

Lovćen banka povodom četvrte godišnjice poslovanja donirala je Dječjoj hirurškoj klinici Instituta za bolesti djece (IBD) oko šest hiljada eura za nabavku seta instrumenata za obavljanje minimalno invazivnih hirurških intervencija kod djece.

Direktorica IBD-a dr Sonja Milašinović kazala je da su dobili novac za kupovinu kompletnog seta za laparaskopsku minimalno invazivnu hirurgiju pedijatrijskog uzrasta.

– U setu se nalazi 16 vrlo sofisticiranih laparoskopskih instrumenata prečnika 3,5 milimetara, što u svjetskim trendovinama predstavlja najmanje promjere takvih instrumenata – rekla je dr Milašinović na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, primjena takvih instrumenata će omogućiti da pacijenti imaju manju tkivnu traumu prilikom operativnih zahvata, da postoperativna bolnost bude manja, a operativni oporavak i broj bolesničkih dana kraći.

– Nabavkom ovako savremenih i sofisticiranih instrumenata naši hirurzi dobijaju mogućnost da njihovom primjenom pokažu maksimum svojih znanja i vještina, kao i da u realnom vremenu prate svjetske trendove po pitanju tehnološkog napretka laproskopske hirurgije – pojasnila je dr Milašinović.

Direktorica Sektora za razvoj Lovćen banke Podgorica, Jovana Popović saopštila je da su odlučili da povodom obilježavanja četvorogodišnjice banke, nastave sa praksom doniranja Institutu. Oni su, kako je kazala, iz razgovora sa timom ljekara prepoznali potrebu nabavke instrumenata za obavljanje minimalno invazivnih hirurških intervencija kod djece.

– Ovom donacijom smo željeli da najmlađim pacijentima omogućimo da kroz teške životne borbe izađu sa što manje ožiljaka – rekla je Popović i dodala da će svaka donacija banke biti usmjerena u tom pravcu.