29. avgust – Prodato 26 odsto akcija Instituta Igalo – Vlada bi ponudila više

0
469

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva, biznismena Žarka Rakčevića, kupilo je skoro 26 odsto akcija Instituta Dr Simo Milošević. Rakčević je kazao da je HTP Vile Oliva kupila 99,19 hiljada akcija Instituta po cijeni od 28,5 eura za jednu, odnosno ukupno 2,83 miliona eura.

– Mi smo već više mjeseci sa partnerima obilazili Insitut i pravili ekonomsku, finansijsku i tehničku analizu te kompanije, nakon čega smo poslali pismo o namjerama za kupovinu nadležnim organima u Crnoj Gori i Srbiji – rekao je Rakčević.

On je naveo da su kao odgovor na tu inicijativu nadležni organi u Srbiji donijeli odluku da svoje vlasništvo od skoro 26 odsto, odnosno 99,19 hiljada akcija u Institutu prodaju po cijeni koja je bila najveća na berzi. – Kako smo ranije kupili jedan dio akcija Instituta, sada HTP Vile Oliva posjeduje blizu 27 odsto akcija – precizirao je Rakčević.

On je saopštio da se nada da će to turističko preduzeće, kada država Crna Gora odluči da objavi tender za prodaju 56 odsto akcija, dati najpovoljniju ponudu.

– Vjerujemo da će taj tender, nakon prethodna tri ili četiri neuspješna, uspjeti i nadamo se da ćemo dati najpovoljniju i najozbiljniju ponudu – kazao je Rakčević. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kaže da je iz medija saznala da je jutros na berzi blizu 26 odsto akcija Instituta Simo Milošević, koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije, kupio Žarko Rakčević.

– Kao predsjednica Vladine Tenderske komisije za privatizaciju moram, prije svega, iskazati zadovoljstvo što je kapital Instituta ipak ostao u Crnoj Gori tako što ga je kupila domaća kompanija. Ipak, očekivanje Vlade Crne Gore je bilo da nas kolege iz Vlade Srbije blagovremeno informišu o svojim namjerama i najzad, akcije prvo ponude većinskom vlasniku, tj. crnogorskoj Vladi. Mi smo bili izuzetno zainteresovani za kupovinu ovih akcija i bili spremni da za njih na transparentan način ponudimo više, što nam prodaja realizovana na ovaj način nije dozvolila – saopštila je Sekulić. Ona smatra da je Rakčević dobro trgovao. – Raduje me što je sa svojim partnerima zainteresovan za kupovinu i našeg paketa akcija na tenderu. Sve to, uz interesovanje ostalih domaćih i inostranih kompanija, pokazuje da je Institut kompanija sa izvjesnom uspješnom budućnošću – istakla je ministarka Sekulić.

Prema najnovijim informacijama, tender za privatizaciju Instituta mogao bi da bude objavljen na jesen.