28. februar – Obilježen Međunarodni dan rijetkih bolesti

0
300

Međunarodni dan rijetkih bolesti, prestupni 29. februar, ustanovljen je 2008. godine, a od 2010. se obiljžava u svijetu kao Međunarodni dan rijetkih bolesti raznim aktivnostima poslednjeg dana u mjesecu februaru.

Rijetke bolesti su najvećim dijelom genomski poremećaji, ali među njima se takođe ubrajau i kongenitalne anomalije, rijetki poremećaji imuniteta, rijetke infekcije, kao i rijetki tumori. U rijetke bolesti se ubrajaju sve bolesti sa malom prevalencom, odnosno, malim brojem oboljelih. One predstavljaju, ne samo zdravstveni, već i društveni problem zbog hroničnog i progresivnog toka koji značajno umanjuje kvalitet života i sposobnost oboljele osobe.

U susret Međunarodnom danu rijetkih bolesti, Klinički centar Crne Gore upriličio je konferenciju za novinare na kojoj su direktor Centra za nauku, patolog prof. dr Filip Vukmirović i direktorica Centra za medicinsku genetiku, prof. dr Olivera Miljanović, specijalista predijatrije i subspecijalista medicinske genetike govorili o dijagnostici i tretmanu pacijenata sa rijetkim bolestima.