28. jun – Italiji prijete delta soj i socijalni nemiri

0
116

U cijeloj Italiji se ukida obaveza nošenja maski na otvorenom, ali se preporučuje da se nose tamo gdje je puno ljudi, dok ostaje obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, javlja agencija Ansa.

Visoki institut za zdravstvo, najviši državni autoritet, upozorio je u međuvremenu da preko dva miliona i 700.000 starijih osoba iznad 60 godina na Apeninskom poluostrvu još nijesu primili ni prvu dozu vakcine protiv virusa korona. Istovremeno, vlada u Rimu zabrinuta je zbog širenja delta soja virusa, koji je u Italiji uvećan četiri puta u poslednjih mjesec dana.

Premijer Mario Dragi na konferenciji za medije rekao je da je ta procjena vjerovatno potcijenjena, budući da se u Italiji, a za razliku od drugih evropskih država, malo sekvencira, to jest utvrđuje kojom varijantom virusa je osoba zaražena. Profesor Univerziteta u Padovi imunolog dr Antonela Viola savjetuje da na odmor idu samo oni koji su primili obje doze vakcine jer delta soj virusa, kako tvrdi, manje reaguje na antitijela, pa se oni koji su primili samo jednu dozu vakcine mogu ne samo zaraziti već i razboljeti.

Nagli porast zaraženih delta sojem na Apeninskom poluostrvu događa se u delikatnom trenutku otvaranja turističke sezone, ali i isteka roka dosadašnje državne zaštite radnih mjesta usled pandemije.

Naime, u Italiji 31. juna prestaje da važi zabrana otpuštanja radnika, uvedena zbog krize prouzrokovane pandemijom kovida 19, a sindikati traže da se zabrana otpuštanja produži najmanje do oktobra. Radnici i sindikati su u stanju pripravnosti, širom Italije održavaju se protesti jer se strahuje da će nakon prestanka zabrane otpuštanja na hiljade radnika izgubiti posao.

– Tražimo od vlade da produži zabranu otpuštanja radnika – poručio je generalni sekretar moćnog sindikata CGIL, Mauricio Landini, a prenosi list Fato kotidijano.

Sindikati upozoravaju na mogućnost socijalnih nereda, čak je uobičajeno rezervisana ministarka za unutrašnje poslove Lučana Lamorđeze upozorila na takvu mogućnost. Ministar za rad Pjer Paolo Bombardijeri upozorio je „da treba biti veoma pažljiv jer postoje krize i situacije koje mogu eksplodirati”.