29. jun – Sve više zemalja ponovo uvodi mjere zbog delta soja

0
177

Sjedinjene Američke Države su upozorile svoje državljane da ne putuju u određen broj afričkih zemalja i Ujedinjene Arapske Emirate, dok Portugal, Španija i Hong Kong uvode nove restrikcije za putnike iz Velike Britanije zbog širenja novog delta (indijskog) soja koronavirusa.

Hong Kong će zabraniti letove iz Velike Britanije gdje je u skoro 95 odsto slučajeva oboljelih od Kovida registrovana delta varijanta.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Britanija dnevno bilježi više od 14 hiljada novozaraženih. Istovremeno, mjere su popuštene jer je kompletno vakcinisano 48 odsto populacije.

Stejt department je podigao nivo upozorenja za UAE, Liberiju, Ugandu, Mozambik i Zambiju i preporučuje Amerikancima da tamo ne putuju zbog širenja infekcije.

Povećan broj oboljelih bilježi se i u Južnoafričkoj republici. U nedjelju je registrovano 15 hiljada novozaraženih i 122 umrlih, a nadležni kažu da je za novi talas zaslužna delta varijanta.

Zbog porasta broja oboljelih, ponovo se zabranjuju javna okupljanja, kao i prodaja alkohola, a na snazi je i policijski čas. Prema podacima Džons Hopkinsa, globalno je zabilježeno više od 181 milion zaraženih osoba. I dalje vode SAD sa 33,6 miliona, slijedi Indija sa više od 30 i Brazil sa više od 18 miliona zaraženih.