29. jun – Bilježe sve veći porast broja novoinficiranih – Australija

0
186

Australska država Queensland ponovno je uvela obavezno nošenje maski i ograničila okupljanja u kućama, uz pojačanu mjeru socijalne distance uvedenu u cijeloj zemlji, koja se bori s novim porastom broja inficiranih koronavirusom.

U najnaseljenijem australijskom gradu Sydneyju za vikend je uveden lockdown, kao i u Darwinu na sjeveru zemlje, dok zdravstvene vlasti pokušavaju da spriječe širenje vrlo zarazne delta varijante virusa.

Sada je nekim oblikom lockdowna ili restrikcija obuhvaćeno više od 10 miliona Australijanaca, odnosno dvije petine stanovništva.

Australijsko vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi da održi hitan sastanak zbog sve većeg broja novoinficiranih u cijeloj zemlji.

U Queenslandu su vlasti pozvale stanovnike nekoliko regija, uključujući i glavni grad te države Brisbanea, da nose maske, još i prije nego što je propis stupio na snagu.

Sydney je ušao u dvonedeljno potpuno zatvaranje kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, a u Zapadnoj Australiji ponovno je uvedena obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima te su na tri dana ograničena druženja u kućama i okupljanja na otvorenom u glavnom gradu te države Perthu.

Australija je do sada bila mnogo uspješnija od drugih razvijenih zemalja u sprječavanju širenja koronavirusa te je zabilježila samo 30.450 slučajeva i 910 umrlih.

Zatvaranja, socijalna distanca i brzo pronalaženje kontakata pridonijeli su uspjehu te zemlje u dosadašnjem suzbijanju širenja infekcije, ali delta varijanta virusa alarmirala je zdravstvene vlasti te zemlje, prenosi Hina.