28. maj – Ljudima koji su bili hospitalizovani zbog korone mozak je ostario 20 godina – Velika Britanija

0
96

Hospitalizacija pacijenata zbog bolesti covid-19 mogla bi da im ostari mozak za dvije decenije, upozorila je studija koju finansira vlada. Stručnjaci sa Univerziteta Cambridge koji su sproveli istraživanje tvrde da je učinak jednak gubitku otprilike 10 IQ bodova, piše Daily Mail.

Desetine studija otkrile su da kovid oštećuje funkciju mozga, a naučnici tvrde da je ovo prva studija te vrste koja je procijenila utjecaj.

Istraživači su testirali kognitivne vještine 46 pacijenata prosječne dobi od 51 godine koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa 2020. Trećina je bila priključena na respiratore. Šest mjeseci nakon bolesti prošli su niz testova pamćenja, pažnje i rasuđivanja. Ti su rezultati testa zatim upoređeni s rezultatima koje je dalo 66.008 članova opšte javnosti. Njih oko 460 odabrano je za direktno poređenje na osnovu demografije pacijenata.

Rezultati su pokazali da su oni koji su preživjeli covid-19 u prosjeku bili manje tačni i da su imali sporije vrijeme odgovora. Posebno su loše rješavali zadatke u kojima su morali da pronađu odgovarajuće riječi za problem, nazvan “verbalne analogije” u testu.

Autori tvrde da je to bio problem koji se često prijavljuje među onima koji imaju “moždanu maglu” nakon oporavka od covida-19.

Rezultati su takođe pokazali da su pacijenti kojima je potrebna mehanička ventilacija postigli najgore rezultate u testovima, što ukazuje da je težina bolesti u kognitivnom padu uključenom u dugotrajni kovid.

Studija, u kojoj su takođe sudjelovali istraživači s Imperial Collegea u Londonu, tvrdi da je kognitivno oštećenje kod preživjelih od kovida slično onom koji se normalno vidi kod ljudi u dobi od 50 do 70 godina. Danas.hr