31. maj – Zdravstvene usluge najskuplje na svijetu u SAD-u

0
24

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zdravstveni sistemi u Italiji, Španiji i Francuskoj su bolji nego u drugim evropskim zemljama.

Što se Skandinavije tiče, na prvom mjestu je Norveška. U zemljama Latinske Amerike prednjače Kolumbija, Čile, Kostarika i Kuba, a u azijskim Singapur i Japan. U Africi i zemljama Bliskog istoka izdvajaju se Oman, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maroko.

Na prvom mjestu po cijenama u Evropi je Švajcarska sa 8.000 dolara po glavi stanovnika. Slijede Njemačka i Norveška sa po 6.600 dolara.

OCSE je objavio i listu zemalja gdje je zdravstvo najskuplje. Na prvom mjestu se nalazi Amerika, za njom slijede Švajcarska, Njemačka, Norveška, na petom mjestu je Austrija pa Švedska, Nizozemska, Danska, Luksemburg, Belgija, Kanada, Francuska, Irska, Australija, Japan, Island, Velika Britanija i Finska.

Sjedinjene Američke Države nemaju javni zdravstveni sistem koji pokriva troškove građana za liječenje, kao što imaju Italija ili Kanada. Oni takođe nikada nijesu predvidjeli maksimalni limit za plaćanje novih tretmana, poput magnetne rezonance, transplantacije organa ili novih ljekova.

U Americi svaki pacijent plaća svoje liječenje ili kupuje osiguravajuće polise koje će pokriti eventualne troškove liječenja. Ta osiguranja različito koštaju i američki državljani mogu da biraju između maksimalne pokrivenosti i koje će operacije u to biti uključene. Osiguravajuća društva izdaju polise na osnovu klase rizika, tj. da li je neko u porodici već imao određenu bolest, pa polisa može biti skuplja ili uopšte neće biti izdata.

Po podacima OCSE-a iz 2019. godine, američka taksa iznosi 11.072 dolara po glavi stanovnika.

I mada su troškovi različiti i variraju, jedan od primjera koji je iznio OCSE je i sledeći: ugradnja srčanog stenta košta oko 270.000 dolara, operacija slijepog crijeva 22.000 dolara, dnevni boravak u bolnici košta 1.500 dolara, rendgenski snimak i stavljanje gipsa 10.000 dolara, angio-plastika oko 32.000 dolara, odlazak u hitnu pomoć 1.400 dolara, prevoz ambulantnim kolima 2.300 dolara plus 50 dolara za svaki pređeni kilometar. RTS