29. maj – Novo otkriće daje nadu da bismo mogli vratiti ljude iz mrtvih – SAD

0
26

Smrt bi mogla biti reverzibilna, tvrde naučnici koji su otkrili da se oči donora organa mogu “vratiti u život”. Fotoosjetljive ćelije u mrežnici reagovale su na svjetlost i komunicirale jedna s drugom i do pet sati nakon smrti, šaljući signale koji su bili slični onima koji su zabilježeni kod živih subjekata, piše Daily Mail.

Ovi neuroni u mrežnici dio su središnjeg nervnog sistema (CNS), uključujući mozak i kičmenu moždinu, što otvara mogućnost da se i druge stanice CNS-a mogu obnoviti. To znači da bi se ljudska svijest mogla vratiti nazad u život.

Kako bi ostvarili rezultate, naučnici su osmislili posebnu transportnu jedinicu koja može vratiti kiseonik i druge hranjive materije u oči čim se uklone iz donora. Pišući u časopisu Nature, autori su rekli da studija “postavlja pitanje je li moždana smrt, kako je trenutno definisana, uistinu nepovratna”.

– Uspjeli smo da probudimo fotoreceptorske ćelije u ljudskoj makuli, koja je dio mrežnice odgovoran za naš središnji vid i našu sposobnost da vidimo fine detalje i boju. U očima dobivenim do pet sati nakon smrti darivatelja organa, ove ćelije reagovale su na jako svjetlo, svjetla u boji, pa čak i na vrlo prigušene bljeskove svijetla – objasnila je dr Fatima Abbas, glavna autorica sa Univerziteta Utah.

Novo istraživanje ide korak dalje od studije Sveučilišta Yale iz 2019. koja je ponovo pokrenula mozak 32 obezglavljene svinje zaklane četiri sata ranije.

– Uspjeli smo da natjeramo ćelije retine da razgovaraju jedna s drugom, kao što to rade u živom oku. Ovo nikada nije postignuto u makuli, ni u mjeri u kojoj smo sada demonstrirali – rekao je dr Frans Vinberg sa Univerziteta Utah

Istraživači se takođe nadaju da bi ovo otkriće moglo da ubrza nove terapije za gubitak vida i poboljša njihovo razumijevanje bolesti mozga. Danas.hr